bedankt.jpg

Ten eerste heel veel dank voor je hulp bij mijn wedstrijd als dutch barista champion. Beloofd is beloofd, ik koffie, jij koffie. Hier is 250 gram van een van mijn favoriete koffies ooit. Wij koffie!

Mijn presentatie ging over verwachtingen. Iedereen in Nederlands drinkt z'n koffie anders. Er is hier geen perfect. Voor mijn espresso heb ik mijn verwachtingen laten zien en in het melkdrankje heb ik de verwachting van gasten laten zien. In de laatste ronde (signature) ontwerp je je eigen drankje. Ik heb de koffie met drie verschillende verwachtingen gebrand en gezet. Door dit samen te voegen creeer je een nieuw drankje wat laat zien dat er niet één perfecte versie bestaat. Wat nu voor je ligt is één van die drie brandingen (oftewel verwachtingen). Kijk hieronder welke branding jij hebt door de kleurcodes van de zakjes.

Het is een Castillo variteit uit de bekende Narino regio in Colombia. Jose Efrain Villada is de eigenaar van de Santa Rosa plantage. Hier groeit de koffie op een bijzondere hoogte van 2240 meter, wat bijdraagt aan de zoetheid die door het zorgvuldig wassen en gecontroleert drogen behouden blijft in de groene koffie.

Bij het branden hebben we gekozen voor een lichte brandingen die zowel voor filter als espresso geschikt zijn. Qua espresso zijn de recepten gebaseerd op een espressomachine met gefilterd water en een molen met schone scherpe maalschrijven. In de filter gebruik ik altijd water wat net niet kookt en ik roer het eerste beetje water wat ik opschenk altijd. Voor details mag je altijd mailen. Ik ben ook benieuwd hoe hij bij jullie smaakt. :)

Bedankt, geniet & deel :)
Wouter Andeweg

ps. kijk op ablackcup.com voor mijn koffiepraatjes.

 

een.jpg

De een van de eerste brandingen die we hebben ontwikkeld. Het doel was een van mijn favoriete eigenschappen in koffie te belichten: Helderheid. Espresso's hoeven geen body te hebben om goed te zijn.

Mijn espresso recept is 21 gram in, 45 gram, rond 25 seconde. De smaken doen denken aan jasmijn en mango. jammie

Voor filterkoffie gebruik ik 16 gram op 230 water in 2:20. Dit smaakt naar witte druif en ook mango!

 
twee.jpg

Bij de tweede versie heb ik het gas eerder afgebouwd waardoor de boon langer kon ontwikkelen. Tijdens het proeven was dit van velen een favoriet door het zachte mondgevoel en de zoete nasmaak.

Als espresso zou ik hem 20.5gram voor 42 gram in het kopje zetten in 24 seconde wat doet denken aan grapefruit en papaya.

Als filter gebruik ik 15 gram op 225 water voor 2:30. Dit smaak naar gedroogde abrikoos en rozijn

 
drie.jpg

De derde en laatste branding is ook gelijk de branding die ik in mijn espresso en melk ronde heb gebruikt. Hier proef je de complexiteit van de koffie zien. het is de langste branding en het donkerst.

Als espresso zette ik hem 21 gram op 46 gram water in 28 seconde.

Als filter 14 gram op 250 water in 2:40. De smaken die je kunt verwachten zijn melkchocolade, zoetheid van mango, nasmaak van ananas. Soms zelfs pruimen!